A Silver Lining Renovation

As happy as we always are to be welcomed into a client’s home to begin the exciting process of renovation and transformation, we recognize that sometimes our services are called upon due to less than desirable circumstance. Such was the case in this Project Spotlight, where we came in to do an extensive remodel for a client whose home had suffered significant water damage. But this project is the perfect example of making lemonade out of lemons, and the end result is one that we are proud to share with you, and most importantly, made our client very happy.

We came into the project following remediation of the impacted areas of the home, which meant we were starting at square one–a largely gutted house. We worked with one of the trusted architecture firms in our network, Tim Gallagher of Architex , on a Design/Build interior renovation, which encompassed a new master bedroom on the first floor, a new master bathroom with aging in place features, a new kitchen, new windows, doors, and flooring throughout, new spray foam insulation, new electrical, and renovations to upper floor bedrooms and a bathroom.

Our goal was to create a beautiful new interior for our client, and to take the opportunity presented by this disaster to make updates that would allow for aging in place. Wherever possible, safety features were added like wider doorways and hallways, step in showers, stackable laundry facilities, and a first floor master bedroom.

It was also important to preserve some of the original features of the home, like the brick fireplace.

We were sensitive to the fact that our client had been displaced by the water damage, and we wanted to get her back in her fully-functioning home as soon as possible. Project Planner Brian Taber and Project Manager Kevin Connor had all of these goals in mind from start to finish.

This project was a true collaboration and involved working closely with the client and her family to ensure that the result would be a better, safer and more beautiful living space. The size and scope of the work meant that we were basically rebuilding this home from inside out, and only through lots of conversation and careful planning could we ensure that no detail was overlooked. All of the new improvements, from custom Schrader cabinetry, new appliances in the kitchen, and a special lower height baking counter to bathroom safety features and energy-efficient windows were “whole team” conversations.

The hard work paid off and our client ended up with a renovated home with maximized storage, aging in place safety features, and eclectic and charming design details.

We were thrilled to be the engineers of the silver lining following a serious storm for this homeowner, and she was thrilled to be back in the home she loves, enjoying all of the fresh new improvements. We know she will continue to enjoy her home for many years to come.

Leave a Comment